Saturday, 28 April 2012

Tutorial: Facebook Like Button


Hari ni Syaqhirah takda apa nak buat, kerja sekolah dah siap. So, Syaqhirah buat tutorial...Tutorial kali ini berkaitan dengan facebook like button! FACEBOOK LIKE BUTTON? Apa tu? Biar Syaqhirah bagitau, jangan kerutkan dahi korang tu ye...


Nampak tak bawah post Syaqhirah ni, ada button like? Itulah facebook like button. Dah tahu kan? Jom kita mulakan tutorial...

1. Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expand Widgets Templates.


2. Tekan ctrl F, cari kod kat bawah ni:


data:post.body

3. Kalau dah jumpa kod tu, copy kod bawah ni then paste dekat bawah code kat atas ni...

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

4. Sebelum save, korang kena preview, kalau dah jadi, klik save!

~ SELAMAT MENCUBA~ 



Coretan Oleh,








♥ Terima Kasih Sebab Sudi Membaca Entri Ni! Like Kalau Suka! ♥

1 comment:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Assalamualaikum,
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini
SATU pun jadi lah ! hehe

Copyright 2011-2012.All Right Reserved By Syaqhirah